Actuele en betrouwbare gegevens over het bomenbestand is een nuttig hulpmiddel voor goed bomen onderhoud. Het gaat om locaties, aantallen, soorten, ouderdom en kwaliteit van de bomen. Er groeit een aantal oudere bomen in het bos, die waardevol zijn. Maar er staat ook veel jonge aanplant waarin nooit is uitgedund. Daardoor kan het voorkomen dat de groei van de ene boom wordt belemmerd door de ander. Het doel van de bomeninventarisatie is dat we een databestand opbouwen waarmee het onderhoud door de gebiedseigenaren op verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd.
Deze klus wordt uitgevoerd door vrijwilligers onder leiding van ervaren deskundigen. De Vrienden van het Rijn Park willen jou graag de gelegenheid bieden om mee te doen. Dat is leuk en leerzaam tegelijk. Het gaat om een paar uurtjes op één of twee zaterdagochtenden. We zullen het van het weer laten afhangen wanneer we dit precies doen. Je hoeft geen deskundige te zijn om hieraan mee te doen, want voor goede instructie en begeleiding wordt gezorgd. Er zijn voor de deelnemers geen kosten aan verbonden. We kunnen dit kosteloos doen dankzij de belangeloze medewerking van een bekend hoveniersbedrijf in Katwijk.
Hoe we dit aanpakken? Het Heerenschoolbos wordt ingedeeld in een aantal vakken. Per vak gaat een groepje van 2 of 3 vrijwilligers aan de slag met een vragenlijst. Vooraf krijg je hierover een toelichting. Terwijl je bezig bent, zijn er deskundigen in de buurt. Er wordt gezorgd voor voorbeeldfoto’s zodat je de bomen aan de stam kunt herkennen. Van waardevolle bomen zal de stamdikte worden gemeten en zal met speciale apparatuur de locatie met behulp van GPS worden vastgelegd. We doen dit bij voorkeur in de winter zodat er niet teveel schade wordt aangericht in de bodem.
Je kunt je vanaf nu al aanmelden om mee te doen. Meedoen kan uitsluitend op aanmelding en het aantal deelnemers is beperkt. Als de aanmeldingen binnen zijn, zullen we in overleg met deze mensen een groepsindeling maken en de datums vaststellen. Het worden twee zaterdagochtenden van 9:30 u tot 12:00 u. Stuur een email met het onderwerp Bomeninventarisatie naar RijnParkKatwijk@gmail.com. Wacht niet langer met aanmelden.