2020-04-08T09:51:03+02:00

Vingerhelmbloem

Vingerhelmbloem Lente in het Heerenschoolbos. De Vingerhelmbloem (Corydalis Solida) bloeit. Dat doet ie vanaf maart tot en met april. De plant kan zijn verspreid middels rivieren maar is ook veel geplant op buitenplaatsen. Hier in

2019-10-15T20:34:48+02:00

waterschildpadden

In de zomer kan je deze waterschildpadden zien zonnen in de grote vijver. In de winter zijn ze in winterslaap. Als ze voldoende vet hebben opgebouwd, kunnen ze moeiteloos tot 8 maanden slapen. In ons

2019-07-07T14:41:09+02:00

Aucuba

Aucuba wordt in het Nederlands ook wel ‘broodboom’ genoemd. De naam is afgeleid van de Japanse naam aoki “groen + ba “blad” (Van Dale). De planten in dit geslacht zijn tweehuizig en groenblijvend met in het algemeen donkergroene bladeren. Vrijwel alle soorten groeien prima in halfschaduw, sommige soorten doen het ook uitstekend op een volledig beschaduwde plaats.

2019-07-07T14:41:04+02:00

Fluitenkruid

Een van de eerste soorten die in het voorjaar met witte bloemen onze graslanden en bermen kleurt is Fluitenkruid, Anthriscus sylvestris. Het is een zeer algemeen voorkomende voorjaarsbloeier in de Benelux. De plant kan hoog worden tot een meter en meer en heeft opvallende bloeiwijzen in de vorm van samengestelde schermen. De fijn verdeelde bladeren hebben op de aanhechting van de gegroefde steel een flinke schede. De bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd.

2019-07-07T14:41:00+02:00

Daslook

Opgelet bij het plukken van Daslook (Allium ursinum). Dit is een wilde plant die sterk verwant is aan de alom gebruikte knoflook. De bladeren van Daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur. Daslook wordt in Nederland niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden er o.a. verwerkt in salades, kruiden, soep, marinades en pesto. Bij het plukken van daslook kunnen de bladeren echter verward worden met die van andere planten, namelijk het meiklokje (Convallaria majalis) en de herfsttijloos (Colchicum autumnale). Deze twee soorten zijn erg giftig en daslook groeit soms in dezelfde omgeving. In het begin van het seizoen, als er nog geen bloemen zijn, is het risico op verwarring groter.

2019-07-07T14:40:39+02:00

Klimopbremraap

De klimopbremraap (Orobanche hederae) is een lage tot middelhoge (10–60 cm), bleke, overblijvende plant uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae). Hij parasiteert op klimop en zelden op andere - gekweekte - Araliaceae. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of toegenomen. Hij groeit op beschaduwde tot half beschaduwde plaatsen op vochtige, humushoudende, kalkrijke grond en stenige plaatsen als loofbossen, heggen, parken, bolwerken, plantsoenen en oude muren. De plant bloeit van mei tot en met augustus en de bloemen zijn crème met een paars aangelopen rand.

2020-06-14T16:42:17+02:00

Wijngaardslak

De Wijngaardslak komt oorspronkelijk voor in zuidelijk en centraal Europa maar is door menselijk handelen over verschillende werelddelen verspreid. De soort komt ook in Nederland voor en is de grootste landslak maar hij is hier erg zeldzaam. De wijngaardslak is beschermd en er geldt ook een raapverbod in Nederland.

2019-07-07T14:40:10+02:00

Witte Kwikstaart

De Witte Kwikstaart werd door één van de VRIENDEN van het Rijn Park op de foto gezet in de Kwakelwei. In Nederland vooral op het platteland te vinden. Op erven maar ook tussen de poten van koeien, paarden en schapen in de hoop dat die insecten of larven omhoog duwen. De witte kwikstaart beweegt voortdurend zijn staartje op en neer. Broeden doen ze in schuren, nissen, onder dakpannen, maar ook in slootkanten en in de zeereep. Meestal in de menselijke omgeving.

2019-07-09T18:34:24+02:00

Meerkoeten

Er is bijna geen park, kanaal of sloot in Nederland zonder Meerkoeten. Zoet water met wat oevervegetatie is genoeg. Tijdens het broedseizoen verdedigen deze zwarte vogels hun territorium fel tegen indringers. Daarna is de zorg voor het kroost een dagtaak.

DOE MEE

Wij maken ons hard voor het behoud van het Rijn Park. Sta jij ook voor groen en wil je een vuist maken tegen de verstening van Katwijk? Doe dan mee! Bekijk snel hoe je ons, het Rijn Park en heel Katwijk kunt helpen!

ONZE MISSIE
DOE MEE