“Kijk naar groen als Vitamine G”. Dat kwam goed over op het toegestroomde publiek in De Roskam. “Als je groen anders bekijkt, is het niet ‘een kostenpost’ maar een investering om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen”. Dat betoogde Dr. Jolanda Maas tijdens de Rijn Park meet Up op 8 juli. Zij legde als wetenschappelijk onderzoeker (met al vele publicaties op haar naam) een goed onderbouwd verband tussen de aanwezigheid van groen en de menselijke gezondheid.
Katwijk heeft, als één van de minst groene gemeenten van Nederland, naar alle waarschijnlijkheid een groter aantal doktersbezoeken, meer depressie en zelfs meer ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Allemaal problemen, waar groen een positieve invloed op zou kunnen hebben. Dat is althans op andere plaatsen door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Bezig zijn in een groene omgeving vermindert stress en bevordert sociale contacten. Voor plannenmakers en politici, die het belang van groen onderstrepen, zijn dit keiharde argumenten. Groen is niet alleen mooi ter decoratie, maar het is een onmisbaar onderdeel van de gezonde leefomgeving.
Jolanda Maas geeft enkele keren per jaar zo’n uitleg over haar werk aan mensen in het land. Niet alleen in Katwijk wordt gevochten voor het behoud van groen in de druk bevolkte stedelijke omgeving. De druk om te bouwen is groot en dan wordt er vaak te gemakkelijk gekeken naar stukjes grond waar alleen maar een paar bomen staan. Groen wordt helaas te vaak ondergewaardeerd. Naast gezondheidsargumenten worden de laatste tijd ook de gevolgen van klimaatverandering in verband gebracht met groen. Bij extreme hitte is het in een bos aanzienlijk koeler en bij hevige regenval kan een park meer water opnemen dan de versteende omgeving.
Hoe komt het dan, dat het groen zo vaak wordt ondergewaardeerd en wat kunnen we daar aan doen? “Gemeenten zouden meer op lange termijn moeten denken: het loont om te investeren in lagere kosten van gezondheidszorg” aldus Jolanda Maas. “Als wij allemaal vertellen dat we liever in een groene omgeving wonen, werken, leren en gezondheidszorg verlenen, dan gaan degenen die erover beslissen, rekening met ons houden”. Zij droeg 4 stappen aan, die De Vrienden kunnen oppakken. 1. Kennis verspreiden over het belang van groen 2. Meer onderzoek is nodig 3.Je moet mensen het groen laten ervaren: zien, horen, ruiken, voelen, proeven 4. Als je denkt dat je iets aan het behoud van groen kunt doen, moet je er zelf achteraan gaan.
Het initiatief van de Vrienden van het Rijn park ziet Jolanda Maas als een goede en krachtige uitwerking van wat zij betoogt. Als we willen dat er meer in groen wordt geïnvesteerd, dan zullen we ons daar op niet mis te verstane wijze zelf voor moeten inzetten.