De naam Heerenschoolbos, die in de tijd van het Sint Willibrordus College in de volksmond aan de tuin gegeven werd, dekt feitelijk de lading niet. Het is geen bos. Het is een lusthof, of wat daarvan overgebleven is. Het Hof van Katwijk is de oorspronkelijke naam en die doet de drager eer aan. Deze historische tuin, die behoorde bij het Heerenhuis, vormde samen met dit gebouw een buitenplaats, waar ooit de rijke mensen verpozing zochten. Deze plek is als tuin niet voor niets een gemeentelijk monument.
Het werd dus eigenlijk hoog tijd, dat de organisatie van Open Tuinen Fietsroute deze unieke tuin op het programma zette. De Open Tuinen organisatie knoopte een samenwerking aan met de Vrienden van het Rijn Park. Samen hebben ze bij marente aangevraagd of zij met het ongewoon drukke bezoek tijdens Open Tuinen zouden willen instemmen. Dat was gelukkig geen probleem.
Met de inzet van een groep vrijwilligers werden de deelnemers aan Open Tuinen in het Hof van Katwijk rondgeleid. Het eerste punt van aandacht was een interessante presentatie bij de hoofdvijver door Mark Ruis. Hij had daarvoor enkele treffende afbeeldingen meegenomen. Zijn verhaal voerde dwars door de geschiedenis van deze prachtige tuin. Een plek vol historie die het waard is om levend gehouden te worden.
Daarna voerde de rondwandeling langs de kleine begraafplaats van de Franciscaner Minderbroeders. Dit is een herinnering aan de overleden missiebroeders maar ook aan de tijd dat zoveel mensen hier zijn opgeleid, die later een hoge maatschappelijke functie hebben bekleed. De begraafplaats is trouwens nog steeds in gebruik.
Tenslotte voerde de wandeling door het Spieker dat is afgeleid van het latijnse woord spicarium. In de oude tijd was dit een opslagplaats voor graan. Die opslagplaats behoorde in de middeleeuwen toe aan de adellijke bewoners van Huis ’t Sandt. Later werd dit akkerbouwgrond en weer later weiland. Het was ook de plek waar KRV (het huidige FC Rijnvogels) haar twee voetbalvelden had. Nadat de voetbalclub was vertrokken naar de Mient Kooltuin, is het terrein in de jaren zestig vol geplant met bomen. Er staat nog een metalen paal die herinnert aan de tijd dat er op wedstrijddagen een net gespannen werd om te voorkomen dat de bal in het Additioneel Kanaal zou belanden.