Hoe stil kan het zijn in de randstad. Maar in een stukje Katwijk aan den Rijn, in de Kwakelwei en het Heerenschoolbos, daar kan het nog echt hoorbaar stil zijn. Hoor… daar is het weer.

Hoe…hoe..hoeehoeehoee.. Ja hij is het weer. Hij is terug. De bosuil!

Van één van de Vrienden van het Rijn Park kregen we een bijna life reportage toegestuurd:

“Het was vorig voorjaar. Begin avond, schemering en een mooie ondergaande zon. Het bekende rondje met mijn hond leidde ons door de vlindertuin bij de dierenweide Sandtweyde. Nietsvermoedend en genietend van de rust liep ik daar. Voor mij ‘viel’ er een vogel uit de boom. Laag vloog hij over om aan de andere kant weer op een tak te eindigen. Ik mocht hem of haar kort aanschouwen. Wat een mooie vogel is het toch! Mooie ronde kop met grote zwarte kijkers met een indrukwekkend brede verenkrans eromheen. Hij is best groot en toch zie je ze zelden. Overdag zitten ze verscholen in boomholtes. Hij is meester in verstoppen en daarom zie je ze niet zo snel.

Maar nu ik hem weer heb gehoord weet ik dat hij terug is. Het wachten is nu op het antwoord van het vrouwtje…Ke-wik…Ke-wik…….Als ik mijn avondrondje loop en ik hoor hoe…hoe…hoeeoeehoeehoee gevolg door Ke-wik….Ke-wik…..Ke-wik….. dan zal je mij met een grote glimlach en een beetje afwezig zien rondlopen.“

De foto is van Menno van Duijn.