Met het Natuurcentrum Katwijk hebben we in het weekend van 27 juni tijdens de Katwijkse BioBlitz het Heerenschoolbos onder de loupe genomen.. Het doel: onderzoeken, ontdekken en kennismaken met de grote biodiversiteit en zoveel mogelijk soorten vaststellen. Daarbij waren experts en natuurkenners aanwezig, maar ook de Vrienden van het Rijn Park. Samen door het bos met de expert is een bijzondere en leerzame ervaring. En misschien mogen we m.m.v. de eigenaar ook een keer in De Kwakelwei observeren en determineren.

In het Heerenschoolbos werden door 7 waarnemers ongeveer 120 soorten geregistreerd. Daarbij leverde Casper Zuyderduyn als expert het grootste deel aan. Het gestelde doel voor heel Katwijk was 1000 soorten. In totaal zijn er 1426 soorten waargenomen door 68 deelnemers. De plantensoorten zijn in het Heerenschoolbos met 80 verschillende waarnemingen goed vertegenwoordigd. Maar wat dacht je van 5 verschillende vlinders, 4 slakkensoorten en 14 vogelsoorten? Er is één zeer zeldzame plant aanwezig in het Heerenschoolbos en dat is de Klimopbremraap. Verder zijn ook de Italiaanse Aronskelk, de Glanzige Ooievaarsbek, de Daslook en het Bosgierstgras vrij zeldzaam. En er wordt de laatste tijd regelmatig een Bosuil gehoord, maar die is niet geregistreerd tijdens de BioBlitz.

Nu denk je misschien dat je een kenner moet zijn om hieraan mee te doen? Dat is helemaal niet waar. Download de app Obsidentify en je kunt met je mobieltje een plant of dier fotograferen en daarmee in de app laten vaststellen wat de naam is. Dit soort herkenningssoftware is veelvuldig gebruikt en veel mensen waren erg enthousiast. Je kunt alles over de geregistreerde soorten vinden op Waarneming.nl.

De komende jaren is dit zeker voor herhaling vatbaar! Dan ook meer aandacht voor een educatief programma voor scholen of groepen. Dat was dit jaar wegens geldende beperkingen vanwege het Corona virus helaas niet mogelijk. Maar voor wie zo lang niet wil wachten: hier kan je in principe elke dag en overal mee aan de slag.

Waarnemingen tijdens de BioBlitz op de kaart.